Как да дадете старт на децата си с 5 леки стъпки.

Как да дадете старт на децата си с 5 леки стъпки.
Photo by Anna Samoylova / Unsplash
  1. Разликата между ИСКАМ и имам НУЖДА!

Първата стъпка в обучението на децата на стойността на спестяването е да им помогнем да разграничат желанията и нуждите. Обяснете, че нуждите включват основните неща, като храна, подслон, основно облекло, здравеопазване и образование. Исканията са всички екстри – от билети за кино и бонбони до дизайнерски маратонки, велосипед или най-новия смартфон. Можете да използвате собствения си бюджет като пример, за да илюстрирате как желанията трябва да застанат на заден план спрямо нуждите по отношение на разходите.


2. Дайте им стимул да помагат вкъщи.

Оставете ги да печелят собствените си пари Две трети от родителите казват, че са плащали на децата си надбавка през 2018 г., според проучване на Американския институт на дипломираните експерт-счетоводители като децата печелят средно 30 долара на седмица въз основа на пет часа домакинска работа. Ако искате децата ви да станат спестяващи, позволявайки им да печелят и спестяват пари, им предоставя възможност да се научат как да ги използват. Когато предлагате надбавки в замяна на домакинска работа, те също научават стойността на своята упорита работа.

3. Задайте им цел да спестят за колело, игра.

За дете да му се каже да спестява - без да се обяснява защо - може да изглежда безсмислено. Помагането на децата да определят цел за спестяване може да бъде по-добър начин да ги мотивирате. Ако знаят за какво искат да спестят, помогнете им да разбият целите си на управляеми хапки. Ако искат да купят видеоигра от 50 лева, например, и получават 10 лева надбавка всяка седмица, помогнете им да разберат колко време ще отнеме да достигнат тази цел, въз основа на технитият труд.

4. Покажете им че има място за грешки.

5. Ревизия един път в месеца какво са спечелили и какво са похарчели.

Тези стъпки ако ги практикувате вашите деца никога нямат да имат проблем с парите!